Näring

Nestlés tanker om hälsa och näring

Vi tar familjens kosthållning på allvar.
Vi försöker hela tiden att förbättra våra frukostblandningar, så att de blir så näringsrika som möjligt, utan att det går ut över den goda smaken.
Frukostblandningarna från Nestlé bidrar positivt till
ett balanserat kostinnehåll. Alla våra frukostblandningar är tillagade på fullkorn. Många frukostblandningar är också fettsnåla. Vårt mål är att kunna erbjuda frukostblandningar av hög kvalitet som smakar förträffligt. 

 

Vårt engagemang för näring, hälsa och välbefinnande går långt tillbaka 

Näring är kärnan i vårt arbete som den ledande producenten av frukostblandningar med fullkorn. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra den energimässiga kvaliteten på våra frukostblandningar, utan att göra kunderna besvikna när det gäller smak.
Sedan 2003 har vi tillsatt över 3,4 mrd portioner fullkorn, och tagit bort mer än 9141 ton socker och över 869 ton salt ur våra frukostblandningar, som säljs jorden runt. Vårt mål är detta: Att göra det lättare att äta bra genom att erbjuda frukostblandningar av hög kvalitet och
förträffligsmak.

 

Vi förespråkar frukost och fullkorn 

Vi vill rikta sökarljuset mot att sprida budskapet om hur viktig frukost och fullkorn är som del av en balanserad kosthållning. Som företag samarbetar vi aktivt med andra organisationer, handelsorganisationer, hälsovårdspersonal och beslutsfattare om att rikta fokus på hur viktigt det är att äta frukost, och den roll fullkorn spelar som en del av en balanserad livsstil. 

 

Klar och tydlig livsmedelsmärkning 

Vi ger enkel, klar och relevant information om näringsinnehållet och ingredienserna i våra produkter. Vi vill att våra kunder ska kunna göra snabba, välinformerade val av livsmedel. 
På sidan av förpackningen hittar du näringsinformation (per 100 gram). Näringsinformationen täcker vad som kallas "de stora 8" – energi, protein, kolhydrater, socker, fett, mättat fett, fibrer och natrium, som numera jämställs med salt. Märkningen innehåller också värden per portion för mjölk, så att konsumenter kan skaffa sig en bättre uppfattning om sammansättningen när flingorna äts med mjölk.

 

Specialister inom näringsforskning och utveckling

Vi har en egen avdelning med experter inom näring och forskning, som hela tiden ökar vårt kunnande och vår expertis knuten till frukostblandningar. Detta säkerställer att våra frukostblandningar ligger i täten i just detta segment vad gäller teknik, näring, hälsa och forskning.

 

Näringsdeklaration

Vi vet att du önskar få lätt tillgänglig information om maten du äter. På alla Nestlés frukostblandningar ger vi information om GDA, som står för ‘Guideline Daily Amount’ (”rekommenderat dagligt intag” på svenska), så att du lätt kan avgöra vilken frukostblandning som passar dig bäst.

GDA-märkningen visar dig mängden kalorier, sockerarter, fett, mättat fett och salt som varje portion innehåller. Du ser också procentandelen av det rekommenderade dagliga intaget av viktiga näringsämnen som varje portion ger. Det rekommenderade dagliga intaget är inte avsett som riktvärden för enskilda personer, utan mer som ett hjälpmedel för att uppskatta hur mycket en portion utgör av det dagliga intaget.

GDA for Shredded Wheat Röda bär

Dessutom finner du standard Näringsinformation på sidan av förpackningen, mätt per 100 g. Denna information täcker de åtta viktiga faktorerna, energi, protein, kolhydrater, sockerarter, fett, mättat fett, fiber och natrium, ofta också angivet som saltekvivalent.
Om du vill veta mer om den näringsmässiga sammansättningen av våra frukostblandningar, kan du klicka här.

 

Sanningen om våra flingor

Även om Nestlé är ett globalt företag, så har vi anpassat vissa av våra produkter till lokala smakpreferenser. Detta betyder att samma varumärke kan vara tillverkat enligt recept som kan variera något, och därmed få en något annorlunda näringssammansättning i de enskilda länderna.

 

Mindre salt

De flesta frukostblandningar innehåller bara små mängder salt per portion, och bidrar med mindre än 10 % till det dagliga saltintaget. Trots detta förbättras Nestlés frukostblandningar kontinuerligt. Under de senaste tio åren har vi arbetat med ett saltreduktionsprogram, och har minskat saltinnehållet i många av våra frukostblandningar, samtidig som vi bevarat den välkända kvaliteten och den goda smaken.

Sedan 2003 har vi avlägsnat över 869 ton salt från våra frukostblandningar på världsbasis. Detta innebär en minskning av saltinnehållet med 22 %.

Alla Nestlés frukostblandningar är tydligt märkta med Näringsinformation, inkluderande mängden Natrium.

 

Läs om socker och våra flingor

Socker spelar en viktig roll i kostinnehållet både som energikälla (speciellt för hjärnan) och för att ge matvaror god smak och konsistens. Det är emellertid viktigt att begränsa sockerintaget. Visste du att en portion Havre Cheerios innehåller 1,5 teskedar socker? Det är mindre än du får i dig genom att dricka ett glas apelsinjuice. Det är viktigt att komma ihåg att när du betraktar ditt kostinnehåll i hela, så bidrar frukostblandningen bara med en liten mängd socker. For de flesta betyder det mellan 3 och 10 procent.

Vi jobbar med att minska sockermängden utan att det ska gå ut över smak och kvalitet. Sedan 2003 har det globalt avlägsnats över 9141 ton socker från Nestlés frukostblandningar.

Vi har märkt framsidan av varje förpackning med sockerinnehållet i varje portion. På alla frukostblandningar från Nestlé hittar du rekommenderat dagligt intag på framsidan av förpackningen, inklusive mängden socker.

 

Läs om fullkorn och fiber i våra flingor

Nestlés frukostblandningar är ett enkelt sätt att få i sig de viktigaste näringsämnena från fullkorn. Varje skål med Nestlés frukostblandningar innehåller minst 8g fullkorn.

Fullkorn har en unik sammansättning av näringsämnen, inkluderande fiber, som är viktiga för alla, oavsett ålder.
Fullkorn består primärt av 3 delar: skalet, kärnan och grodden. Alla tre delar innehåller viktiga näringsämnen. Även om fiber är ett viktigt näringsämne i skalet, så innehåller fullkorn mer än bara fiber..

Sedan 2003 har vi lagt till 3,4 miljarder portioner fullkorn i våra flingor världen över, vilket hjälper människor att äta mer fullkorn.

 

Vitaminer och mineraler

Det är viktigt med en god balans och en varierad kost om vi ska få i oss alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver. För att uppnå det rekommenderade dagliga intaget av vitaminer och mineraler har tillförts.

 

Berikade livsmedel kan stödja en sund kosthållning

Berikning kan göra det lättare att uppnå det rekommenderade dagliga intaget för olika näringsämnen. Flingor berikas av just den anledningen. De innehåller gott om vitaminer och mineraler, och i många länder har de blivit en huvudkälla till vissa vitaminer och mineraler.

Nestlés flingor berikas vanligtvis med 8 vitaminer och 2 mineraler. Vitaminerna är B1, B2, B6, B12, C, niacin, pantotensyra och folsyra, och mineralerna är järn och kalcium.

Vitamin/mineral Funktion
B1-vitamin behövs för att frigöra energi från den mat vi äter och bidrar till ett normalt fungerande nervsystem.
B2-vitamin behövs för att frigöra energi från den mat vi äter och främjar hudens normala sammansättning och funktion.
Niacin behövs för att frigöra energi från den mat vi äter, för hudens normala sammansättning och för ett fungerande nervsystem.
B6-vitamin behövs för att immun- och nervsystemet ska fungera normalt. Bidrar också till bildande av röda blodkroppar.
B12-vitamin behövs för att bilda celler och blodkroppar och för att de ska fungera normalt. Behövs också för immunsystemets struktur och funktion.
Folsyra viktigt för normal celldelning och bildning av blodkroppar. Behövs också för att immunsystemet ska fungera normalt.
C-vitamin behövs för struktur och funktion av bindväv (i hy, brosk och skelett). C-vitamin bidrar också till sammansättning av och funktion hos blodkärl samt immun- och nervsystemet.
Pantotensyra behövs för att frigöra energi från den mat vi äter och för att kroppen ska fungera normalt.
Kalcium behövs för att hålla skelett och tänder i gott skick. Kalcium är också viktigt för nervernas och musklernas funktioner samt vid blodkoagulering.
Järn behövs för att bilda röda blodkroppar som transporterar syret i kroppen. Järn är också nödvändigt för en normalt fungerande ämnesomsättning och för celldelning.

 

 

 

 

Flingor är en viktig källa till vitaminer och mineraler

Flingor är en huvudkälla till vitaminer och mineraler för många människor världen över. Barn och vuxna som äter berikade flingor har en bättre chans att tillgodose sina dagliga vitamin- och mineralbehov. Detta bekräftas av undersökningar bland barn, ungdomar och vuxna från bl.a. Storbritannien, Irland, Frankrike och USA
(Gibson, 2003; Hannon o.a., 2007; INCA2, 2008; Albertson o.a., 2008).